Tort Oreo

W USA ciasteczka Oreo są bardzo popularne. Wielu polskich vlogerów mieszkających tam, których miałam okazje oglądać na YT, potwierdza że te słodycze można znaleźć w bardzo wielu smakach. U nas oprócz klasycznych miałam okazję znaleźć je o smaku peanut butter czyli uwielbianego przeze mnie masła orzechowego.
Na amerykańskich stronach można znaleźć wiele przepisów na słodkości z użyciem tych ciasteczek. Ja postanowiłam upiec z ich użyciem przepyszny tort czekoladowy z kremem ciateczkowo-maślanym.
Rzekłabym połączenie idealne! Oczywiście jeśli ktoś gustuje w takich smakach, bo z doświadczenia wiem że nie wszyscy lubią ciasta czekoladowe, które w naszym kraju dość mocno kojarzą się z popularnym "murzynkiem" (za którym sama nie przepadam). Przepisy na ciasta czekoladowe (w tym bardzo popularne brownie), jakie miałam okazję próbować są zupełnie inne w smaku i nie mają z naszym rodzimym murzynkiem nic wspólnego. Są mocno czekoladowe, zbite i wilgtne (u nas niejedna ciocia powiedziałaby że wyszedł zakalec). ;) 
Ale nie o brownie tym razem ten wpis.


Nagrzać piekarnik do 180 stopni.

Ciasto:
                składniki suche:
  • 400g mąki typ 450 (tortowa)
  • 130g kakao
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 560g jasnego brązowego cukru
     składniki mokre:
  • 400ml maślanki
  • 200ml ostudzonej mocnej kawy
  • 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 4 duże jajka
  • 300ml oleju

  1. W jednej misce mieszamy dokładnie suche składniki.
  2. Mokre składniki mieszamy w drugiej misce.
  3. Powoli wlewamy mokre składniki do suchych mieszając mikserem. 
  4. Dzielić ciasto na cztery części i pieczemy w okrągłych formach ok. 25-30 min w 180 stopniach (czas pieczenia zawsze zależy od piekarnika, więc należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto już jest upieczone) 
  5. Ciasto wystudzić.
Krem:
  • 250g prawdziwego masła w temperaturze pokojowej
  • 300g cukru pudru
  • 280g naturalnego serka kremowego (np. Turek kremowy, Pątnica, Philadelphia)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 10 ciasteczek Oreo 
  1.  Masło ucieramy dokładnie mikserem aż uzyskamy jasny kolor.
  2. Powoli dosypujemy cukier puder naprzemiennie z serkiem cały czas miksując. Pamiętajmy by nie dosypywać kolejnej porcji dopóki poprzednia się nie wchłonie. 
  3. Kiedy otrzymamy krem idealnie gładki dodajemy pokruszone ciasteczka Oreo i ekstrakt waniliowy (u mnie domowy ekstrakt ponieważ w Polsce niestety składnik bardzo rzadko spotykany i drogi; bardzo popularny składnik w amerykańskich przepisach).
Wykonanie: 
Przekładamy kremem blaty ciasta i smarujemy wierzch lub jeśli mamy ochotę także boki.

Ja ozdobiłam mój tort dodatkowymi ciasteczkami.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Apple Pie