Tort Oreo
W USA ciasteczka Oreo są bardzo popularne. Wielu polskich vlogerów mieszkających tam, których miałam okazje oglądać na YT, potwierdza że te słodycze można znaleźć w bardzo wielu smakach. U nas oprócz klasycznych miałam okazję znaleźć je o smaku peanut butter czyli uwielbianego przeze mnie masła orzechowego.
Na amerykańskich stronach można znaleźć wiele przepisów na słodkości z użyciem tych ciasteczek. Ja postanowiłam upiec z ich użyciem przepyszny tort czekoladowy z kremem ciateczkowo-maślanym.
Rzekłabym połączenie idealne! Oczywiście jeśli ktoś gustuje w takich smakach, bo z doświadczenia wiem że nie wszyscy lubią ciasta czekoladowe, które w naszym kraju dość mocno kojarzą się z popularnym "murzynkiem" (za którym sama nie przepadam). Przepisy na ciasta czekoladowe (w tym bardzo popularne brownie), jakie miałam okazję próbować są zupełnie inne w smaku i nie mają z naszym rodzimym murzynkiem nic wspólnego. Są mocno czekoladowe, zbite i wilgtne (u nas niejedna ciocia powiedziałaby że wyszedł zakalec). ;)
Ale nie o brownie tym razem ten wpis.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Ciasto:
składniki suche:
- 400g mąki typ 450 (tortowa)
- 130g kakao
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 560g jasnego brązowego cukru
składniki mokre: - 400ml maślanki
- 200ml ostudzonej mocnej kawy
- 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 duże jajka
- 300ml oleju
- W jednej misce mieszamy dokładnie suche składniki.
- Mokre składniki mieszamy w drugiej misce.
- Powoli wlewamy mokre składniki do suchych mieszając mikserem.
- Dzielić ciasto na cztery części i pieczemy w okrągłych formach ok. 25-30 min w 180 stopniach (czas pieczenia zawsze zależy od piekarnika, więc należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto już jest upieczone)
- Ciasto wystudzić.
Krem:
- 250g prawdziwego masła w temperaturze pokojowej
- 300g cukru pudru
- 280g naturalnego serka kremowego (np. Turek kremowy, Pątnica, Philadelphia)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 10 ciasteczek Oreo
- Masło ucieramy dokładnie mikserem aż uzyskamy jasny kolor.
- Powoli dosypujemy cukier puder naprzemiennie z serkiem cały czas miksując. Pamiętajmy by nie dosypywać kolejnej porcji dopóki poprzednia się nie wchłonie.
- Kiedy otrzymamy krem idealnie gładki dodajemy pokruszone ciasteczka Oreo i ekstrakt waniliowy (u mnie domowy ekstrakt ponieważ w Polsce niestety składnik bardzo rzadko spotykany i drogi; bardzo popularny składnik w amerykańskich przepisach).
Przekładamy kremem blaty ciasta i smarujemy wierzch lub jeśli mamy ochotę także boki.
Ja ozdobiłam mój tort dodatkowymi ciasteczkami.
Komentarze
Prześlij komentarz