Apple Pie, czyli łatwe ciasto które podbiło moje serce! Podając je gościom zastanawiam się czy na wcześniejszej wizycie jedli u mnie coś innego czy tak jak tym razem moje "ciasto z jabłkami". Ale uwielbiam je przyrządzać zwłaszcza jeśli w domu mam nadmiar jabłek, których nie ma komu zjeść na świeżo. To ciasto, jak i inne w typie "paj" kojarzy mi się z wszelkiego typu ciastami z filmów i bajek amerykańskich: okrągłe z kolorowym nadzieniem podawane z okrągłej formy z pofalowaną krawędzią. Przerabiałam już sporo przepisów z tego rodzaju ciastami i z moich obserwacji wynika że przeważnie do zagniatanego ciasta (w naszej tradycyjnej kuchni nazwalibyśmy je kruchym) nie dodaje się cukru. Słodkie jest dopiero nadzienie. Można by zatem rzec, że ciasto kruche jest wytrawne. Ja jednak do ugniatanego ciasta dosypuje na oko niewielką ilość cukru, żeby dla przyzwyczajonych do naszych polskich szarlotek smak nie był zbyt dużym szokiem. 😉 Średnica mojej formy na tart...
Komentarze
Prześlij komentarz