Apple Pie
Apple Pie, czyli łatwe ciasto które podbiło moje serce!
Podając je gościom zastanawiam się czy na wcześniejszej wizycie jedli u mnie coś innego czy tak jak tym razem moje "ciasto z jabłkami".
Ale uwielbiam je przyrządzać zwłaszcza jeśli w domu mam nadmiar jabłek, których nie ma komu zjeść na świeżo.
To ciasto, jak i inne w typie "paj" kojarzy mi się z wszelkiego typu ciastami z filmów i bajek amerykańskich: okrągłe z kolorowym nadzieniem podawane z okrągłej formy z pofalowaną krawędzią.
Przerabiałam już sporo przepisów z tego rodzaju ciastami i z moich obserwacji wynika że przeważnie do zagniatanego ciasta (w naszej tradycyjnej kuchni nazwalibyśmy je kruchym) nie dodaje się cukru. Słodkie jest dopiero nadzienie. Można by zatem rzec, że ciasto kruche jest wytrawne. Ja jednak do ugniatanego ciasta dosypuje na oko niewielką ilość cukru, żeby dla przyzwyczajonych do naszych polskich szarlotek smak nie był zbyt dużym szokiem. 😉
Średnica mojej formy na tartę ma ok 30 cm, więc jest całkiem duża. Zatem zagniotłam ciasto z półtorej porcji. Wiem że niektórzy zagniatają ciasta tego typu na stolnicy, dla mnie natomiast najwygodniejszym miejscem jest duża miska.
Nadzienie oczywiście stanowią jabłka. Ja używam tych które akurat są pod ręką ale niektórzy twierdzą że najlepsze są jabłka kwaśne. Oczywiście ilość jabłek również zależy od wielkości foremki. Na moją formę ilość na oko: myślę że mogło być nawet 2 kg.
Ciasto (pie crust dough):
- 2,5 szklanki mąki typ 650
- 1 łyżeczka soli
- ok 0,5 szkl. białego cukru
- 240 gram zimnego masła/margaryny
- 1/2 szklanki zimnej wody
- jedno małe jajko do posmarowania ciasta
- W dużej misce mieszamy razem mąkę, sól i cukier.
- Do wymieszanych suchych składników dodajemy pokrojone kostkę masło (bądź margarynę) i ugniatamy do wymieszania składników.
- Na końcu dodajemy wodę. zagniatamy do połączenia składników
- Otrzymane ciasto dzielimy na pół i formujemy dwie kule. Każdą zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
- W tym czasie włączamy piekarnik na 180st. C żeby się nagrzał
Nadzienie:
- ok. 1,5 kg jabłek obranych i pokrojonych na niezbyt cienkie plasterki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki brązowego cukru (może być też zwykły cukier, bądź wymieszane oba rodzaje cukru)
- 1/2 łyżeczki cynamonu (dla wielbicieli cynamonu można dać go więcej)
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
- budyń waniliowy
- Na dużej patelni (świetnie sprawdzi się tutaj wok) rozpuszczamy masło.
- Do rozpuszczonego masła wrzucamy jabłka, sok z cytryny, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sól, mieszamy i gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka puszczą sok.
- Wyłączamy ogień i dosypujemy budyń. Wszystko dokładnie mieszamy.
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Jedną kulę rozwałkujemy na stolnicy podsypując mąką na tyle żeby nie przylegała do stolnicy i do wałka. Koło musi być na tyle duże żeby pokryło dno i boki formy. Wykładamy formę ciastem a następnie wykładamy do niej jabłka.
Wałkujemy drugą kulę schłodzonego ciasta i przykrywamy całość w foremce. Zlepiamy brzegi i wyrównujemy. Możemy zrobić jakiś wzór na zlepionym brzegu, np falę. Z obkrojonego ciasta wykroiłam listki i jabłka tak aby nic się nie zmarnowało.
Wierzch ciasta smarujemy dokładnie rozbełtanym jajkiem i nacinamy otwory tak by ciasto podczas pieczenia mogło odparować.
Ciasto pieczemy w 180०C ok 50 min.
Po upieczeniu zostawiamy do przestygnięcia.
Apple Pie można podawać lekko ciepłe np. z gałką lodów, albo z bitą śmietanką.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz